Matcha je namletý zelený čaj původem z Japonska. V Japonsku se tento druh čaje používá i při nejrůznějších buddhistických ceremoniích. Již dříve se ale používal k léčbě horečky, otoků a mnoha dalších projevech nemoci. Později jej začali pít Samurajové nejen jako lék, ale už i jako nápoj a vytvořili tak rituál při pití čaje, který měl vnést klid do jejich válečného života.
Od běžného zeleného čaje, kdy se jeho listy vyluhují v horké vodě a vyhodí, se tento speciální čaj, který je rozdrcený na prach rozšlehá s vodou a konzumuje. Tím se do těla dostanou veškeré antioxidanty zeleného čaje, jeho téměř zázračná moc spočívá ve velkém obsahu L-theaninů, což jsou jedinečné přírodní aminokyseliny. Ve srovnání s veškerým ovocem a zeleninou, ale tento zázrak přírody v počtu antioxidantů jasně vyniká . Zelený čaj obsahuje látky na bázi kofeinu, a proto tělu dodává dostatek energie a napomáhá duševní rovnováze, navíc se tato energie uvolňuje postupně, ne okamžitě, jako je tomu u kávy a tělu tak dokáže po konzumaci dodat energii na 3 až 6 hodin. Další výhodou tohoto druhu zeleného čaje je také to, že potlačuje chuť k jídlu a zrychluje fungování metabolismu a spalování kalorií, takže je to skvělý pomocník při redukci tělesné hmotnosti.
Ovšem dnes se z něj dá vyrobit nejen čaj, ale i mnoho dalších oblíbených potravin, jako je například zmrzlina (gelato), káva, čokoláda nebo nejrůznější ovocné nápoje. Největším hitem je však zmrzlina z tohoto speciálního zeleného čaje, která se začala vyrábět v Itálii a pomalu se dostává i do ostatních evropských států. Pro výrobu zmrzliny si ji vybrali pro její jemnou sladkou chuť.
Ale i s matchou se musí zacházet opatrně, tím, že má tak vysoký podíl všech vitamínů, není dobré konzumovat denně více jak jeden šálek nápoje, jinak může mít pro vaše tělo nadbytek těchto živin až negativní důsledky. Jak se říká, tak všeho s mírou.