Co si vyrobit z pampelišek?


Pampelišky jsou nádherné květiny, které v nás symbolizují jaro a čas, kdy se příroda začíná probouzet k životu. V době, kdy rostou, je uvidíme všude. Na loukách, na zahradách, nebo jen tak růst podél ulic ve městě. Víte ale, že pampelišky nejsou krásné jen na pohled? Mají řadu zdravotních benefitů, které musíte ocenit. Mají v sobě například analgetické látky, takže se hodí pro tlumení bolestí. Také posilují naši imunitu nebo mají skvělý vliv na naši pokožku.

pampelišky

Pampeliškový sirup

Pampeliškový sirup je nejen velmi chutný, ale také zdravý! Proto neváhejte a pusťte se do jeho výroby. Doporučuje se přidat k němu nějaké ovoce pro lepší chuť, ale nemusíte. Nasbírejte si něco málo přes stovku květů pampelišky. Opláchněte je studenou vodou a nechte osušit. Otrhejte ze zbytku stonku okvětní lístky. Ty vložte do hrnce a zalijte jej vodou. Nechte vařit do bodu varu a pak je vařte asi minutu. Sundejte z ohně a nechte je ve vodě přes noc louhovat. Druhý den lístky přeceďte přes jemné sítko. Tekutinu dejte zpět na sporák. Přidejte cukr, med a citrónovou šťávu. Opět přiveďte k varu a poté snižte plamen. Na sníženém plamenu a odkryté nehte vařit asi hodinu. A je to!

pampelišky

Pampeliškový čaj

Na pampeliškový čaj si nasbírejte květy pampelišek. Krátce je opláchněte, dejte do hrnečku a zalijte horkou vodou. Poté je nechte louhovat asi 5–10 minut a přeceďte. Pro lepší chuť se doporučuje přidat med nebo jiné sladidlo. Počítejte s tím, že díky zeleným stonkům je chuť čaje mírně nahořklá.

Káva z kořenů pampelišky

Jak na ni? Vykopejte si kořeny pampelišky. Poté je omyjte a nakrájejte na podlouhlé kousky. Dejte je do sušičky a nechce tam asi 60 minut. Poté rozkrojte kořeny ještě na menší kousky a ty dejte do trouby na 30 minut, až budou hnědé a vysušené. Po vychladnutí je rozemelte na prášek. Následně připravíme kávu tak, že 6 lžic zalijeme půl litrem vroucí vody a necháme louhovat 30 minut. Poté můžeme znovu ohřát a přidat mléko a cukr.

About the author /