Sezame, otevři se


Sezamové semínko je velice prospěšné pro organismus lidského těla. Vyniká obsahem fytosterolů a navíc má silné protirakovinné účinky. Sezamové semínko obsahuje vyváženou kombinaci
·         sacharidů
·         bílkovin
·         aminokyselin
sezamový chléb

Semínko je velmi dobře stravitelné, a navíc jeho bílkoviny, které obsahuje, jsou téměř totožné s bílkovinami, které obsahují slepičí vejce. Semínka sezamu se uplatňují jako:
·         Prevence a léčbě neuróz i depresí.
·         Zabraňují kardiovaskulárních onemocněním.
·         Snižují škodlivý cholesterol.
·         Posilují imunitu lidského organismu.
·         Napomáhají stavbě našich kostí.
·         Prospívají opěrné soustavě.
·         Jsou účinné jako prevence proti svalovým křečím.
Sezamové semínko se používá také při fytoterapii jako účinný prostředek při onemocněních očí, sliznic, kůže, nehtů a vlasů, neboť obsahují množství látek, jako je:
·         karoten
·         hořčík
·         vápník
Navíc obsahuje semínko antioxidanty, které mají konzervační účinky.

Využití a příprava sezamového semínka

Sezamové semínko je běžnou součástí všech kuchyní. Semínka se mohou používat jak celé, tak i v drcené formě.  Semínka mají bohatou a ořechovou chuť. Používají se nejen při vaření, ale přidávají se také:
·         do rozličného pečiva a koláčů
·         do sušenek nebo tyčinek
·         do zeleninových salátů a pomazánek
Ze sezamového semínka se připravuje oblíbená sezamová pasta tahini, nebo i sladká pochoutka chalva. Nesmíme také zapomenout zmínit i zdraví prospěšný sezamový olej.
sezamová semínka

Použití sezamového semínka ve zdravé stravě

Ze semínek můžeme připravit snadno několik zdravých pokrmů, které obohatí váš jídelníček. Sezamové mléko
Sezamové semínko namočte na čtyři hodiny do vody. Po namáčení je rozmixujte a přeceďte. Vzniklou hmotu potom vmíchejte do mléka, asi tak v poměru na půl litr mléka použít sto, až dvě stě gramů semínek.
Sezamové tahini
Tahini je skvělý krém, který si připravíte tak, že sezamová semínka namočíte. Poté je přecedíte a vodu vylijete. Semínka propláchnete a nechte asi čtyři hodiny v lednici. Pak je rozmixujete do krému a dochutíte.

About the author /